2 Nisan Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Otizm Farkındalık Günü kapsamında okulumuzda etkinlikler gerçekleştirdik. Peki: Otizm Nedir? Otizmli öğrencilerin ne gibi özellikleri vardır? Otizmli çocukların aileleri neler yapabilirler?

02.04.2024 36

OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU

●Bebeklikten itibaren karşıdakinin gözüne bakamama, ortak dikkat, işaret etme davranışlarındaki yetersizlik ve isteksizlik ve ilerleyen dönemlerde de insanlarla ilişki kurmakta güçlük yaşama aynılığı koruma isteğinin olduğu bir iletişim problemidir.

●Aynı zamanda genellikle 3 yaşla başlayan hayat boyu devam eden bireyin etrafıyla sözel veya sözel olmayan şekilde iletişim kuramaması şeklinde tanımlanabilecek gelişimsel bir bozukluktur.

●Günümüzde tanısı basit testlerle erkenden konulabilmektedir.

Özellikleri

Kendisine söylenenleri sık sık tekrar etme (ekolali) vardır.

‘Ben’ yerine ‘sen’ gibi şahıs zamirlerini ters kullanma vardır.

Konuşmada gecikme olabilir.

Aynı şekilde tekrar eden hareketler görülür.

Değişikliği sevmeme , direnç gösterme eğilimindedir.

Anne babanın sevgi ve ilgisine kayıtsız kalma görülür.

İnsan yüzü ve çevresindeki nesnelere dikkat vermezken hareket eden, dönen ya da parlak nesnelere dikkatini vermektedir.

Dokunulmaya karşı tepkili olabilir, kucağa alınmaktan hoşlanmazlar.

Ailelere Öneriler

Çocuğunuzun kendi içindeki gelişimlerini, değişimlerini gözlemleyin. Hiçbir otistik çocuk eğitim aldığı sürece aynı kalmaz, gelişme kaydeder.

Bir emir veriliyorsa ardından bilgi verilmelidir. Eğer seçeneği yoksa seçenekli sorulardan kaçınılmalıdır.

«Sen bilirsin», «Sana demiştim», «Bilseydin» gibi ifadeler otistik bireyler için anlam ifade etmez.

Otistik çocuğun başarıları takip edilerek her zaman takdir edilmelidir. Böylece çocuk kendinden bekleneni doğru yaptığını kavrar.

Bağımsız olarak oyun oynayacağı veya çalışacağı zaman: ne yapması, ne kadar yapması, süresi ve oyun bitince ne yapacağına dair çocuğa bilgi verilmelidir.

Çocuğunuzla günlük hikayeler, masallar veya çizgi film diyalogları çalışarak sosyal ortamlarda ne yapacağını bilmesine sosyal ortamları daha iyi anlamasına yardımcı olunmalıdır.

Eğer çocuğu olumlu etkiliyorsa zararsız olan rutine binmiş (düzenli) davranışlara müsaade edilmeli uyumlu davranılmalıdır.

Okulumuzda yapılan etkinlikte emeği geçen hocalarımıza teşekkür ederiz. İşte bazı kesitler:

02-04-202402-04-202402-04-202402-04-202402-04-202402-04-2024

Adres:
GÜMÜŞKUŞAK MAH. ŞEKER SK. EYYÜBİYE YAVUZSELIM ÖZEL EĞİTİM ANAOKULU BLOK NO11A EYYÜBİYE / ŞANLIURFA